Tweedekanstuin
Tegen het einde van het tuinseizoen kieperen veel mensen massa’s vaste planten in de groene container. Om in het voorjaar weer (duur) nieuw groen aan te schaffen. Doodzonde vindt Robert van Tilborgh (52), die daarom afgelopen zomer in Steyl een ‘tweedekanstuin’ begon waar mensen hun overtollige vaste planten kunnen doneren, zodat anderen die vervolgens gratis kunnen ophalen.
Robert werkt al zijn hele leven in het groen. Vroeger in de aanleg en het onderhoud van tuinen. Nadat hij werd afgekeurd, gooide hij het over een andere boeg. ‘Maar planten en groen zijn mijn passie, dus ik wilde daar toch iets mee blijven doen.’ In Roberts Kruidentuin, zoals de voor de hand liggende naam van de tuin luidt, groeien meer dan honderd (!) verschillende keukenkruiden en daarnaast diverse soorten eetbare bloemen. Vaste afnemers zijn enkele regionale restaurants en daarnaast steeds meer particulieren.
Theeworkshops
‘Het heet weliswaar Roberts Kruidentuin, maar de tuin is niet van mij alleen. We werken er met een kleine twintig vrijwilligers en verder met groepen schoolkinderen met een rugzak. Die helpen in de tuin, maar we doen samen ook gewoon gezellige dingen. Pannenkoeken bakken bijvoorbeeld. Verder organiseren we onder meer theeworkshops en komend jaar wil ik een nieuwe poging doen om koffiemiddagen voor ouderen te organiseren. Afgelopen jaar kwam dat niet van de grond omdat het op de geplande dagen steeds regende.’
Tweedekanstuin
Robert legt uit dat het idee van de tweedekanstuin eigenlijk een idee was van buurtcoach Herman van den Eertwegh van Incluzio Sociale Basis. ‘Hem was het tijdens zijn werk in de wijk opgevallen hoeveel mensen vaste planten weggooien die nog hartstikke gezond zijn. Samen hebben we toen een plan bedacht hoe we die planten kunnen redden van de composthoop om er zo anderen blij mee te maken.’
Ophaalservice
Om het doneren te vergemakkelijken kwamen Robert en Herman op het idee om de planten bij de donateurs thuis op te halen. Robert: ‘Natuurlijk kunnen degenen die dat willen en kunnen ook overtollige planten bij ons komen afgeven. Maar als dat om de een of andere reden niet lukt, haal ik ze op met de bakfiets. Voorlopig beperken we die ophaalservice tot Steyl en Nieuw-Steyl, omdat het anders te arbeidsintensief wordt om de planten per bakfiets op te halen. Als het project aanslaat, kunnen er wellicht meerdere tweede kansentuinen in de regio komen. Zodat ook overtollige planten van mensen uit omliggende plaatsen een tweede kans kunnen krijgen.’
Doneren
Mensen die planten aan de tweedekanstuin willen doneren, kunnen een e-mail sturen naar robertskruidentuin@gmail.com, een berichtje sturen via de Facebookpagina van Roberts Kruidentuin of Robert van Tilborgh bellen op 06 - 3609 6008.
Omdat de ruimte in Roberts Kruidentuin beperkt is, is er in principe alleen plek voor relatief kleine, laagblijvende vaste planten, dus niet voor grote struiken en bomen. Iedereen die wil, kan tweedekansplanten ophalen, ‘zolang de voorraad strekt’ uiteraard. Om teleurstelling te voorkomen, is het ook voor afhalers handig om vooraf contact op te nemen via Facebook, mail of telefoon.
Ook een leefbaarheidsproject starten?
Heeft u een goed idee voor een project? Neem dan contact op met uw coördinator leefbaarheid via (077) 373 36 66 of leefbaarheid@thuisbijantares.nl. Samen bekijken we wat nodig is om dit project (financieel) mogelijk te maken.