Duidelijkheid over Warmtewet

27 mei 2019

In 2014 werd de Warmtewet geïntroduceerd. Het doel van de Warmtewet is bewoners beschermen die te maken hebben met een collectieve verwarmingsinstallatie. Vanuit het principe ‘de verbruiker betaalt’ was de bedoeling dat er een eerlijkere verdeling kwam van de totale energiekosten. Helaas leidde de wet tot veel onduidelijkheid. Onlangs deed de rechter uitspraak in zeven zaken die bewoners aanspanden tegen Antares rondom deze Warmtewet.

De Warmtewet werd in 2014 vrij plotseling geïntroduceerd. Woningcorporaties kregen nauwelijks de tijd om te zorgen voor een goede implementatie. Daarbij was de nieuwe wet op een aantal punten voor meerderlei uitleg vatbaar. Dat zorgde voor onduidelijkheid.

Correct toegepast
Antares heeft zich destijds zo goed mogelijk proberen voor te bereiden op de nieuwe wet. Onder meer door het bezoeken van seminars bij gerenommeerde partijen. Desondanks bleven zaken onduidelijk, die naar eigen inzicht, zo eerlijk mogelijk zijn toegepast. De huurders die bezwaar hebben gemaakt over de toepassing van de Warmtewet door Antares, zijn door de rechter in het ongelijk gesteld. Daaruit blijkt dat Antares de Warmtewet correct heeft toegepast en de juiste methodiek heeft gebruikt om de kosten eerlijk toe te kennen.

Meterstanden checken
Nog steeds zijn er bewoners in hetzelfde complex die meer betalen dan hun buren. Voor grootverbruikers hanteert Antares een strak beleid. Technische klachten of vermoedens dat er iets aan de installatie schort, dienen direct gemeld te worden. Alleen dan kunnen we onderzoeken of er inderdaad een technisch mankement is. Daarnaast adviseren we álle bewoners om regelmatig hun meterstanden te checken, zodat ze niet achteraf voor onaangename verrassingen komen te staan. Ook worden bewoners waarvan het hoge verbruik opvalt, persoonlijk bezocht of gebeld met een advies op maat. Ook informeert Antares bewoners wanneer het stookseizoen weer begint en krijgen bewoners tips voor zuinig omgaan met energie, zodat toekomstige klachten en langslepende procedures kunnen worden voorkomen.

controller-78445_960_720

Ander nieuws