Vocht, tocht en schimmel

Een gezonde woning is vrij van vocht, tocht en schimmel. Toch zijn dit de zaken die het vaakst worden gemeld bij woningcorporaties. In sommige gevallen heeft het een bouwkundige oorzaak, maar meestal heeft het te maken met onvoldoende ventilatie en te weinig luchten. Vaak onbewust! Met deze tips voorkomt u dat tocht en vocht tot schimmel leiden.

 • Ventileer continu
  Laat uw mechanische ventilatie of ventilatieroosters altijd open staan. Plak ze nooit af. Schone lucht zorgt voor een gezond binnenklimaat. Bovendien is ht duurzamer: schone lucht verwarmt sneller dan vervuilde lucht.
 • Lucht minstens een uur na het douchen
  Zet raam en deur open, zodat de warme vochtige lucht weg kan. Douch niet te lang en niet te heet. Droog douchetegels af met een (oude) handdoek. Zo krijgt schimmel geen kans.
 • Lucht minstens een uur tijdens en na het koken
  Zet een raampje open of laat de afzuigkap nog even aan staan.
 • Houd binnendeuren dicht
  Zo voorkomt u tocht. Heeft u last van kieren (bijvoorbeeld onder deuren) die tochten? Gebruik dan tochtstrips.
 • Zet meubels niet direct tegen de muur
  Een kleine ruimte tussen meubels en muur zorgt ervoor dat lucht kan doorstromen.
 • Zorg voor een prettig binnenklimaat
  Hou de temperatuur overdag constant, maar zet ’s nachts de thermostaat op 15°C. Dat kan al een uur voordat u naar bed gaat. Zet ook als u overdag weggaat de verwarming laag.

Toch vocht of schimmel in huis?

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar de beste remedie tegen vocht is het raam openzetten en de radiator aan. Ook het plaatsen van vochtvreters kan voorkomen dat vocht zich omzet in schimmel. Schimmel verwijdert u zelf met schimmelwerende producten (verkrijgbaar bij bouwmarkt of grotere supermarkt); ook is er schimmelwerende latex op de markt.

Blijft u ondanks alle tips en maatregelen last houden van vocht, tocht of schimmel? Neem dan contact op met Antares: (077) 373 36 66.

 

Veelgestelde vragen

Meer informatie