Kunst in de wijk
In de Blerickse wijk Vastenavondkamp vond al eerder een leefbaarheidsproject plaats: buurttheater. Daar waren de deelnemers zo enthousiast over dat opnieuw de ambitie ontstond om dit project voort te zetten en uit te breiden. Dit keer naar de aangrenzende wijk Klingerberg.
Bij het buurttheater-project nam Miriam Wijnen haar intrede in een woning aan de Alberickstraat 40 in Vastenavondkamp. Deze woning had ze ingericht als ‘theater(t)huis’. Buurtbewoners konden daar onder haar leiding onder meer theaterworkshops volgen.
Spookhuis
Toen dat project succesvol is afgesloten, is het project ‘kunst in de wijk’ voortgezet. Ook nu kruipt Miriam in een woning in de wijk. Dit huis met huisnummer 77 was een soort spookhuis, helemaal zwartgeblakerd’, zegt Miriam. ‘De eerste lamp die we aandeden, begon direct te knipperen alsof een huisgeest me niet graag zag komen. Maar we hebben met buurtbewoners en vrijwilligers de flat helemaal gewit, over de roetlagen heen. Want deze woningen werden over een tijdje gesloopt. Een vloertje erin van afgedankte kleurige tapijttegels en we waren bedrijfsklaar! Vanuit deze woning deden we allerlei theater- en cultuurprojecten die de buurt ten goede komen.’
Nummer 77
Een van die projecten heet Nummer 77. Miriam: ‘Ik vond het een mooi gegeven dat ik op Alberickstraat 77 was gekomen, terwijl we in Venlo netnummer 077 hebben en ook de ‘urban scene’ in deze buurt Qwartier 77 heet. Dus hadden we in de flat een schilderproject: de muren zijn in 77 vakken verdeeld en elk vak werd beschilderd door een buurtbewoner die tegelijkertijd vertelde wat 077, Venlo-Blerick, voor hem betekent. Met al die associaties maakte Cetje, een rapper uit de buurt, een nummer. Daarvan maakten we dan weer een videoclip met de buurt. Het duurde een paar maanden voordat we dat allemaal aan de wijk konden presenteren. Maar het voordeel is dat we zo veel mensen konden betrekken en dat de flat weer een positieve functie kreeg in het flatgebouw.’
Ook een leefbaarheidsproject starten?
Heeft u een goed idee voor een project? Neem dan contact op met uw coördinator leefbaarheid via (077) 373 36 66 of leefbaarheid@thuisbijantares.nl. Samen bekijken we wat nodig is om dit project (financieel) mogelijk te maken.