Vragen en antwoorden over de Warmtewet
Als klant van stadsverwarming of blokverwarming kunt u niet overstappen naar een andere leverancier. De warmtenetten zijn namelijk niet onderling met elkaar verbonden, zoals bij
elektriciteit en gas. Dit komt omdat er bij een warmtenet vaak maar één lokale energiebron is, die de warmte opwekt. Er is vaak maar één partij die de warmte aan u levert. De Warmtewet biedt
daarom extra bescherming, door tarieven te maximaliseren en regels af te stemmen.
De Warmtewet regelt:
- Landelijke maximumtarieven voor warmte. Uw leverancier mag niet méér rekenen dan die tarieven.
- Wanneer de warmteleverancier u mag afsluiten
- Wanneer u recht hebt op compensatie bij een storing
- Wat er in de overeenkomst tussen u en de warmteleverancier moet staan, bijvoorbeeld over de kwaliteit van de warmte en over de dienstverlening
- Uw rechten en plichten bij het meten van uw warmteverbruik
- De mogelijkheid om een meningsverschil tussen u en uw warmteleverancier bij een geschillencommissie neer te leggen. Die commissie beslist dan wie er gelijk heeft.
De vaste kosten bestaan over het algemeen uit de volgende componenten:
- Kosten voor de administratieve afhandeling van de metingen en de afrekeningen
- Vastrecht
- Kosten voor de warmtewisselaar of afleverset
- Compensatie voor vergoedingen bij storingen
- Monitoring eigen gebruik via huurdersportaal
- Kosten voor het verwarmen van algemene ruimtes
Vaste kosten zijn algemene kosten, zoals vastrecht en kosten voor de administratieve afhandeling van de metingen en de afrekeningen.
Variabele kosten zijn de individuele verbruikskosten; geregistreerd via de meters bij de afleverset of via de warmteverdeelmeters op de radiatoren.
Het verbruik wordt per GigaJoule afgeerekend. Vroeger was dit per kubieke meter gas.
Komt u er met Ista, EnNatuurlijk, EBG, Croonwolter&dros of Antares niet uit? Dan kunt u uw bezwaar voorleggen aan de Geschillencommissie Warmtelevering, Postbus 90600, 2509 LP Den Haag. Het telefoonnummer is (070) 310 53 10 (op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar).
De geschillencommissie neemt uw bezwaar in behandeling en doet een onafhankelijke en bindende uitspraak.
De ACM (Autoriteit Consument en Markt) houdt toezicht op de leveranciers van stads- en blokverwarming.
De prijs is gebaseerd op wat een consument die gas gebruikt gemiddeld per jaar betaalt. U betaalt dus niet meer voor warmte dan wanneer u een eigen gasgestookte verwarming zou hebben. Dat wordt het 'niet-meer-dan-anders'-principe genoemd.
Heeft u het vermoeden dat het warmteverbruik op uw aflevering niet klopt? Dan kunt u de warmtekostenverdeler laten controleren. U kunt zelf, of samen met uw buren, aan de warmteleverancier vragen om een controle. Uw warmteleverancier is verplicht aan uw verzoek mee te werken. U en uw warmteleverancier beslissen samen welke deskundige het onderzoek gaat uitvoeren. Komt u er niet samen uit? Dan kunt u ACM (Autoriteit Consument & Markt) vragen om de deskundige aan te wijzen.
Wie het onderzoek betaalt is afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek. Heeft de verhuurder gelijk en klopt het warmteverbruik, dan betaalt u als huurder de rekening.