Circulariteit, wat is dat eigenlijk?

23 september 2021

Vandaag, donderdag 23 september, is het de Dag van de Circulariteit. Maar wat is dat eigenlijk, circulariteit? En wat kan ik zelf doen in het kader van circulariteit? Lees er alles over in dit artikel.

Nature Leaves Sustainability Recycling Recycle

Circulariteit betekent dat producten na gebruik worden ingezet als grondstof voor nieuwe producten of materialen. Het doel van circulariteit: streven naar een wereld zonder afval.

Dat kinkt mooi, maar hoe doen we dat dan? Dat begint al bij het ontwerp van een product. Daar wordt gezorgd dat er zo min mogelijk grondstoffen nodig zijn. En er wordt al nagedacht over het volgende leven van een product of de onderdelen ervan. Een product is pas circulair als alle onderdelen opnieuw kunnen worden gebruikt als grondstof. En dat betekent: geen afval meer. Steeds meer organisaties zijn met circulariteit bezig. Bij productie en nieuwbouw is het zelfs al vanzelfsprekend.

Waarom is circulariteit belangrijk?
Op dit moment gebruiken we meer grondstoffen dan de aarde ons kan leveren. Daarom moeten we slimmer met onze grondstoffen omgaan. Circulariteit zorgt dus voor duurzaamheid én een beter milieu.

Circulariteit is niet alleen iets van de overheid of van het bedrijfsleven. Ook u kunt bijdragen aan een circulaire samenleving. We geven een aantal tips:

  1. Scheid uw afval
    Een inkoppertje, maar toch. Er is nog veel winst te halen door afval op de juiste manier te scheiden. Met name plastic afval verdwijnt nog te vaak in het restafval. Zonde! Want uw plastic flesje kan weer de grondstof vormen voor allerlei producten. Welke afvalstromen er zijn en hoe je deze kunt aanbieden, vindt u op de website van uw gemeente.
  2. Spullen delen
    Sommige spullen heeft u maar een paar keer per jaar nodig. Denk aan een cirkelzaag, een barbecue of een (party)tent die de rest van het jaar ergens stof staat te vangen. In plaats van deze aan te schaffen voor uzelf alleen, kunt u deze producten ook delen. Met uw buren, familie of vrienden bijvoorbeeld.
  3. Minder vlees eten
    Om een kilo vlees te maken is een enorme hoeveelheid water en voedingsstoffen nodig. Geef groenten en fruit daarom de hoofdrol op uw bord en kies vaker voor een vleesvervanger. Het assortiment smakelijke, vegetarische producten is enorm. Maak er gebruik van!
  4. Koken met restjes
    Wist u dat wereldwijd zo’n 30% van al het eten wordt verspild? Tijd om daar wat aan te doen! Koop niet te veel bederfelijke producten tegelijk en kook niet meer dan nodig. Toch restjes over? Maak ze op door ze opnieuw op te warmen, in te vriezen of te verwerken in een ander gerecht. Denk aan groenteresten waarvan u een lekkere soep, omelet of quiche maakt. Of oud brood die u omtovert tot wentelteefjes.
  5. Verleng de levensduur van uw spullen
    Apparaat kapot? Kijk eerst of het nog te maken is. De opmars van Repair Cafés kan hierbij helpen.En bent u uw meubilair beu? Geef het dan eens een andere kleur in plaats van meteen een nieuwe meubelset te kopen. Toch tijd voor verandering? Denk dan ook eens aan een tweedehands exemplaar bij de kringloopwinkel of op Marktplaats. En bied uw item ook weer te koop of te geef aan.
  6. Upcyclen is hot én leuk!
    Reclycen gaat er vooral vanuit dat we producten opnieuw gebruiken in dezelfde functie. Maar upcyclen gaat verder! Kapotte spijkerbroek? Maak er een tasje van! Pallet over na uw verbouwing? Maak er een loungeset van voor in de tuin! En die leuke wekpotten? Daar kun je ook een lamp of windlicht van maken. Pinterest en Instagram staan vol met superleuke voorbeelden!

 

Ander nieuws