’t Peske

Het karakteristieke gebouw ’t Peske aan de Schoolstraat midden in het centrum van Tegelen is zo verouderd, dat renovatie geen toekomstbestendige oplossing biedt. Tegelijkertijd heeft het pand een rijke historie, die Antares niet verloren wil laten gaan. Daarom kiezen we voor sloop en nieuwbouw, maar met behoud van de karakteristieke elementen. Op zijn vroegst starten we medio 2025 met slopen. 

Zorgfunctie
Het pand werd gebouwd als ziekenhuis, waarna het in de jaren ’60 werd verbouwd tot verpleeghuis en vervolgens in de jaren ’80 tot appartementencomplex. Antares vindt het net als de gemeente Venlo en de Heemkundige Kring Tegelen belangrijk dat een deel van dit karakter behouden blijft. De architect heeft hier in het nieuwe ontwerp heel goed ingespeeld.

Oorspronkelijke entree
In de nieuwbouw blijven de drie oorspronkelijke trappenhuizen behouden. De tegellambrisering, de terrazzo vloer, het smeedijzeren hekwerk en de glas-in-loodramen zijn echte monumentale parels. Ook de vorm, het H-vormige silhouet van het gebouw blijft, net als de balkons die zijn geïnspireerd op een ontwerp uit 1936. In het ontwerp worden materialen en kleuren toegepast die zijn geïnspireerd op de tinten van begin vorige eeuw. De hoofdentree komt op de plek waar deze in 1926 lag, met brede trappen die vanuit de Schoolstraat naar de ingang leiden. De voortuin wordt groen aangelegd, zodat dit echt een siertuin wordt in dit verder vrij ‘versteende’ gedeelte van het Tegelse centrum. Dit groene karakter wordt versterkt doordat ook de nieuwe parkeerkelder in het groen wordt opgenomen.

Toekomstbestendig
De architect heeft het verleden heel goed bestudeerd en ziet ook de functie van het gebouw in het Tegelse. Het ligt namelijk best gevoelig in de gemeenschap dat een historisch gebouw wordt gesloopt. Antares zou dit ook niet doen als het niet echt de beste oplossing is op de lange termijn. Op deze manier is het gebouw niet alleen toekomstbestendig, maar biedt het ook mogelijkheden om meer diversiteit in doelgroepen aan te brengen. Daarbij wordt breed gekeken naar huisvesting in het centrum van Tegelen en het toevoegen van woningaanbod. In de nieuwbouw komen 69 appartementen, ruim meer dan de 41 die er nu zijn. Doordat op de begane grond zorgstudio’s komen voor Stichting Gehandicaptenzorg Limburg voor mensen met een lichamelijke beperking, blijft de zorgfunctie uit het verleden eveneens gewaarborgd.

Bekijk de andere nieuwbouwprojecten

Meer informatie

Plaats: Tegelen
Locatie: Schoolstraat
Huur/koop: Huur
Status: In voorbereiding